Mobil cihazların ve kablosuz bağlantı teknolojilerindeki hızlı yükselişin neticesinde Savunma Sanayinde mobil uygulamaların kullanımından doğan faydalar artık keşfedilmeye başlandı. Taktik sahada kullanılan konvansiyonel haberleşme ve diğer harp sistemleri hantal ve dış müdahalelere karşı savunmasız kalabilmektedir. Mobil uygulamaların ve cihazların ortaya çıkarttığı inovatif seçenekler sahada daha önce hiç gerçekleştirilememiş türde başarılar sağlamaya başlıyor. Sahada en çok ihtiyaç duyulan güvenli haberleşme, ses, görüntü ve veri aktarımının yanı sıra oldukça düşük maliyetler ve kolay kullanım ile operasyonel yönetim ihtiyaçları giderilebilmektedir.

Mobil uygulamaların Savunma Sanayinde kullanım alanlarına baktığımızda oldukça geniş bir spektrumla karşı karşıyayız. Hava, Deniz ve Kara güçlerine ait tüm unsurlarda etkin kullanım alanları mevcut durumda olup tüm bu unsurların ortak karar mekanizmaları ve C4ISR unsurları ile kullanımı ilerdeki dönemlerde vazgeçilmez  bir unsur olacaktır. Örneğin bir hava aracından aktarılan anlık görüntü istihbaratı gibi verilerin sahadaki taktik unsurlara ulaştırılması tablet veya cep telefonları aracılığı ile gerçekleşmektedir/gerçekleşecektir. Günümüzde piyasada yaygın bulunan Tablet ve cep telefonları modellerinin işlemci ve sensör güçlerinin taktik operasyonlar için yeterli olması ve tüm bunların askeri özel üretim terminallere oranla çok daha düşük maliyetler sunması büyük fırsatlar doğurmaktadır.

Hali hazırda kullanılan ve kullanılması uygun olan uygulamalar;

Operasyon Planlama Uygulamaları

Taktik alanda özel kuvvet veya diğer birimlerin yapacak oldukları operasyonların planlanması mobil uygulamalar ile gayet mümkündür. GPS yardımıyla Online ve Offline harita üzerinde birliklerin yerleştirilmesi, rotaların oluşturulması ve hedeflerin belirlenmesi aşamasında interaktif çözümler kullanılabilmektedir. Aynı zamanda oluşturulan operasyon detayları sahadaki tüm unsurlara ağ üzerinden iletilip karşılıklı veri alışverişinde bulunulmaktadır.

Anlık Operasyon Haberleşmesi

Sahadaki unsurların üzerlerinde bulunan tablet veya telefonlardaki mobil uygulamalar yardımı ile anlık görüntü aktarımı, personele ait sağlık verileri, sahada çekilmiş fotoğraf ve video gibi materyallerin operasyon merkezine iletimi sağlanabilir. Bu tip çözümler hali hazırda ABD, Çin ve Türkiye’de bulunmaktadır.

Güvenli Haberleşme

Taktik sahada kullanılan Internet veya GSM şebekesi haberleşme ve iletişim için güvenli olmayabilir. Tüm bu servisler karşı unsurlar tarafından gözlemlenip analiz edilebilir. Analog veya dijital Telsizlerde de yine güvenlik sorunu oldukça fazladır. Taktik alanda bu altyapılar üzerinden yapılan iletişimlerin her an dinlenebileceği veya bloke edilebileceği göz önünde bulundurulur. Özel geliştirilmiş mobil uygulamalar ile bu tip güvenlik sorunları ortadan kaldırılabilmektedir. Operasyona özel oluşturulan anahtarlar ile şifrelenmiş mesajlaşma, görüntülü görüşme ve veri aktarım uygulamaları ile güvenli iletişim sağlanabilmektedir. Bu tip güvenli iletişim mobil uygulamalarının maliyeti eski ürünlere oranla oldukça düşük ve ortaya sunduğu çözümler oldukça inovatif olmaktadır.

Hangi Model Cihazlar?

Bugün piyasada bulunan tüm tablet ve cep telefonu modelleri taktik sahada kullanılabilir ancak sahanın şartları gereği bu cihazların zorlu hava ve arazi koşullarına dayanıklı olması gerekir. Piyasada outdoor ve zorlu koşullarda çalışabilecek özelliklerde (Su ve toz geçirmez, yüksek ısılarda çalışabilen vd..) bir çok model cihaz bulunmaktadır.

Hangi İşletim Sistemi Kullanılmalı?

Günümüzde mobil cihazlar için yaygın kullanılan iki adet işletim sistemi mevcuttur, iOS ve Android. Savunma Sanayi için geliştirilecek uygulamalar oldukça niteliklidir ve cihaz üzerindeki tüm sensörlere tam yetki sahibi olması amaçlanır. Bu nedenle Android işletim sistemi üzerinde geliştirilmesi daha uygun görülmektedir. Android açık kaynak bir işletim sistemidir ve dileyen herkes kendine özel bir sürüm derleyebilmektedir. Aynı zamanda tam gizlilik için Google tarafından işletim sistemine eklenmiş tüm yazılımlar çıkartılabilir ve kendimize özel yazılım ve konfigürasyonlar içerisine eklenebilir. iOS ise Apple tarafından lisanslanmış ve kullanıcıların tam yetkiye sahip olamadığı bir işletim sistemidir.